daily spread bullet journal
Creatief

Hoe gebruik je een bullet journal?

Wat is een bullet journal? Wat kan je er allemaal mee? Je kunt een bullet journal gebruiken zoals jij wilt. Je gebruikt hem om je creativiteit, gedachtes of afspraken in kwijt te kunnen en te ordenen. Of om als agenda te gebruiken. De bullet journal is multifunctioneel, alles bij elkaar. Ideaal dus. Je gebruikt hem dan ook op je eigen manier.

Een bullet journal is eigenlijk niet meer dan een notitieboekje die bestaat uit bladzijdes met puntjes, de bullets. Deze bullets kun je gebruiken voor het maken van tabellen of om als ‘lijntjes’ om op te schrijven.

De bullet journal method is bedacht door Ryder Carroll. Hij creëerde een systeem waar je al je lijstjes en je agenda bij elkaar kunt bewaren. Voorin je bullet journal maak je een indexpagina, hierop kun je terugvinden wat er verderop in boekje zit.
Hij begon met:
– een future log, een overzicht voor een half jaar.
– een monthly log, een maandoverzicht
– een daily log, een dagoverzicht.
Hier kun je het filmpje van Ryder Carroll bekijken: https://bulletjournal.com/pages/learn

De bullet journal van Ryder Carroll is voornamelijk gericht op taken. Inmiddels is de bullet journal enorm gegroeid. Er zijn verschillende overzichten bijgekomen. Alles is bij te houden. Denk aan een food log, sleep log, book list, wish list, weekly spread, ideas list.. Je kunt het zo gek niet bedenken en het is er.

Natuurlijk is dat niet de enige manier om je bullet journal bij te houden. Hij wordt ook veel gebruikt als agenda, dagboek of art journal. Of een combinatie van dit alles. Ikzelf vind het leuk om de leuke dingen van de dag op te schrijven, gecombineerd met plaatjes, quotes en to do lijstjes.

Waarom beginnen met een bulllet journal een goed idee is?
De bullet journal is van jou en alleen van jou. Het is jouw proces, jouw ontwikkeling. De inhoud is dus altijd goed. Maar wat is het heerlijk om even 10 minuten voor jezelf te maken aan het einde van de dag. Alles van je af te schrijven, je to do lijstjes van de dag weg te strepen of heerlijk te tekenen. Ik gebruik ‘m voornamelijk om zen te worden. Als ik bezig ben kan ik nergens anders aan denken, mijn hoofd is namelijk aan het bedenken welke kleur ik het beste kan gebruiken. Heerlijk, even me-time.

Waar vind je al die ideeën?
Pinterest. Hier staan ontzettend veel plaatjes en voorbeelden op. Kijk op je gemak eens rond, zo ontstaan er vaak bij jezelf ook ideeën. Vind je dit moeilijk, probeer dan eens iets na te maken. Bedenk wel dat je net begint en degene van de foto waarschijnlijk al veel langer doet. Bovendien is je doel niet om het perfect na te maken, maar om je eigen creatieve proces op gang te brengen.

Kijk ook eens op YouTube
Van YouTube kun je ontzettend veel leren. Meiden (vaak wel) die aan het knutselen zijn, vertellen wat ze doen en waarom. Hier kun je ontzettend veel van leren.

Verwacht niet meteen top-pagina’s
Maak het jezelf niet te moeilijk. Begin makkelijk en verwacht niet dat je dezelfde pagina’s hebt als de foto’s van Pinterest. Je begint tenslotte net. En hierbij is het echt; oefening baart kunst. Je ondergaat een proces waarin je steeds beter leert wat je allemaal kan en wat je leuk vindt. Ook verschillende lettertypes uitproberen kost tijd. Maar dat is ook het leuke aan de bullet journal. Dit is jouw creatieve reis.

De bullet journal is dus voor veel doelen te gebruiken. Wil je een agenda maken, een dagboek bijhouden of al je lijstjes ordenen? Dan dient de bullet journal zich daar perfect voor. De eerste stap is beginnen. Je merkt vanzelf dat je in de loop van de tijd steeds beter weet wat je wil en wat je leuk vindt.

Laat even weten wat je van deze blog vind, veel succes met het maken van je eigen bullet journal!

5 1 stem
Artikelbeoordeling
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x