Creatief

Maak je eerste daily spread in je bullet journal

Hoe begin je met een bullet journal? Wat zet je er in? Hoe zet je ‘m op? Op deze blog laat ik zien hoe ik het doe. Je hebt voor deze spread nog geen nieuwe spullen nodig, enkel een schrift en een pen. Laten we aan de gang gaan met je eerste daily spread!

De pagina die we vandaag gaan maken is vrij simpel. Voor deze daily spread heb je alleen een pen en een bullet journal nodig. Natuurlijk kan het ook in een schriftje als je nog geen bullet journal hebt of het eerst uit wil proberen. Mocht je verder gaan met je bullet journal dan zijn er nog veel meer materialen om mee te versieren: stickers, bedrukte papiertjes, washi tape, stempels, inkt, stiften en potloden en wat al niet meer.. (Hier knapt je pagina altijd heel snel van op)

Ik heb een Leuchtturm 1917 a5 bullet journal. Ik ben er erg tevreden mee, maar ervaar soms wel wat ghosting (dat je de tekst van de vorige pagina door ziet schijnen). Omdat ik ook veel knip en plak, kan ik dat op de volgende pagina goed camoufleren. Ook heb ik een ‘mijn bullet journal’ van Mus gehad. Mijn Leuchtturm1917 vind ik fijner, maar zo heeft iedereen z’n persoonlijke voorkeuren. Bekijk wat jij belangrijk vind (witte pagina’s of juist niet, ga je waterverf gebruiken en heb je dus dikker papier nodig?). Vergelijk eens wat verschillende modellen, maar weet ook dat je ergens moet beginnen. Als je je eerste hebt gehad weet je daarna wat je fijn vind en wat je graag anders zou zien bij je volgende exemplaar.

Als pen gebruik ik graag een fineliner. Daar kan ik mooie dunne lijnen mee zetten. Ook vind ik zwart mooier dan blauw. Zwart komt vaak beter over in het geheel. Ik gebruik de Micron Pigma fineliners. Om mijn dagelijks verhaal te schrijven vind ik deze minder fijn. Als ik een betere pen heb gevonden, laat ik het zeker weten.

Thema van je bullet journal
Waarvoor wil je je boekje gaan gebruiken? Wil je er een agenda van maken? Wordt het meer een dagboek? Of hou je van lijstjes?
Als je het als agenda gaat gebruiken, dan heb je aan deze pagina waarschijnlijk nog niks :).

Ikzelf gebruik een combinatie. Ik maak dagelijks een pagina. Op die pagina heb ik (wisselend, niet iedere dag hetzelfde) to do lijstjes van de dag of de week, mijn verhaal van de dag, het weer, de datum en dag, mijn mood, wat ik ga eten, hoeveel ik aan mijn conditie doe, enz.. Een bullet journal is en blijft een hobby en geen moetje. Als je het wel als een moetje ervaart om er iedere dag in te schrijven kun je beter voor een weekly gaan (laat ik volgende week zien) of voor een leuke momenten journal.

Genoeg gepraat, we gaan beginnen. Ik begin met het schrijven van de dag in de rechterbovenhoek. Zorg dat het begin en het einde van je letter op dezelfde hoogte uitkomen.

We gebruiken het begin en eind van het woord namelijk om een kader op te zetten. Ik heb ervoor gekozen om niet de puntjes aan te houden, maar een beetje te freestylen. Zo krijg je een speelser uiterlijk.

Op de linkerpagina gaan we ook kaders maken. Voor hetzelfde effect als de rechterpagina heb ik ze verschillend van formaat gemaakt. Bedenk van tevoren wel even wat je allemaal kwijt wilt en hoeveel vakken je nodig hebt. Voor vandaag maken we de vakken: To do, mood, weer en datum, wat eten we vandaag en een quote. Omdat je wel wilt dat je letters een beetje in het midden staan, kun je het beste eerst met potlood schrijven.

Daarna trekken we het over met fineliner. Je kunt hier je eigen handschrift voor gebruiken, of proberen sierletters te maken. Sierletters (handlettering of kalligrafie) is niet makkelijk, verwacht dan ook niet dat je dit meteen lukt. Maar oefenen is wel noodzakelijk. Dat heb ik hieronder ook gedaan. Bijvoorbeeld bij Quote had ik mijn potloodtekst niet goed overgetrokken en zie je dat er ruimte ontstaat tussen de o en de t. Aanpassen maakt het waarschijnlijk niet mooier en aangezien ik mijn perfectionisme probeer te versoepelen laat ik het zo staan. Maar wel weer wat geleerd. Als je potlood goed staat, ga dan niet meer verder freestylen.

De quote heb ik op Pinterest gevonden (bij liefsvanCindy, zit ook op instagram. Leuke teksten!)

Langzaam kun je ‘m gaan aanvullen..

Klaar om in te gaan vullen! Met tekst ziet een pagina er altijd nog gezelliger uit. Natuurlijk kun je ‘m nog versieren met plaatjes, stickers, washi tape. Wat jij leuk vindt.

Zo, onze eerste daily spread zit erin. Dit kun je dagelijk herhalen, probeer hier een beetje mee te spelen. Neem ook eens een kijkje op mijn instagram. Volgende week maken we een weekly spread. Blijf oefenen met het schrijven van je letters, daar worden ze steeds mooier van!

Laat even weten of je iets aan deze blog hebt gehad!

Liefs,
Marloes

5 1 stem
Artikelbeoordeling
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x